coronatube

"Onder hoge druk worden ook tijdens de coronacrisis kleine wonderen verricht."



Het is crisis en in oorlogstijd verlopen processen vaak veel sneller dan in normale omstandigheden. Als er sprake is van een groot algemeen belang en brede steun van de overheid, wetenschap en commercie kunnen mensen soms ijzer met handen breken.



Vorige week vrijdag kreeg het Israëlische bedrijf Kryon, een belangrijke ontwikkelaar van Robotic Proces Automation, een telefoontje van een grote Israëlische zorgleverancier, die tegen de klok in bezig was met het verwerken van de laboratoriumuitslagen van coronatests. De vraag aan Kryon was: kunnen jullie ons uit de brand helpen?

Het ging om een verzoek van de non-profit organisatie Maccabi, die een paar miljoen leden vertegenwoordigt. Medewerkers van Maccabi dreigden vast te lopen in het handmatig invoeren van de toenemende stroom aan vertrouwelijke testresultaten, die het tweemaal daags ontving van het Israëlische ministerie van volksgezondheid. Een snelle verwerking was noodzaak in verband met het informeren van de getroffen patiënten en het mobiliseren van hun omgeving.

Volgens de Jerusalem Post vroeg Maccabi aan Kryon om binnen 48 uur voor deze handelingen een RPA-proces te ontwikkelen en een robot op te tuigen. Binnen een uur had Kryon de juiste medewerker op de klus gezet, die natuurlijk begon met het minutieus in kaart brengen van het administratieve proces, dat nodig was om de downloads met officiële testresultaten te vertalen tot bruikbare informatie en mails in het Maccabi systeem. Een dag later, op zaterdagavond kon er al getest worden en een dag later ging de robot daadwerkelijk voor Maccabi aan de slag. Werk, waar normalerwijze een hele afdeling weken mee bezig zou zijn, kon nu in minuten foutloos worden afgeleverd.



Naast groot applaus voor alle betrokkenen blijft er ook de noodzaak om deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen. In datzelfde Israël is de overheid namelijk dermate voortvarend bezig om - onder het mom van de coronacrisis – het monitoren van allerlei datastromen naar zich toe te trekken, dat het de argwaan van de internationale media getrokken heeft. Vorige week publiceerde de Financial Times een stevig onderbouwde noodkreet van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari. Volgens hem brengt premier Netanjahoe, die nu zelf ook in quarantaine zit, de democratie in gevaar. De premier had een paar dagen eerder de Israëlische veiligheidsdiensten opgedragen om in het diepste geheim het mobiele telefoongebruik van burgers te analyseren. Dit was uitgelekt.



Op RPA-gebied is er bij mijn weten gelukkig nog geen groot voorbeeld van datamisbruik door bedrijfsleven of overheden geconstateerd. Het is in het belang van alle spelers op dit gebied om dit zo te houden. Als RPA ontwikkelaars, programmeurs en leveranciers de ethische grenzen goed bewaken, kunnen robots zich wellicht nog op veel grotere schaal nuttig maken voor het algemeen belang in bange dagen.

Auteur: Roelf van Til