pleister op arm

"Applicatie bouwen of RPA toepassen"Om data uitwisselingen binnen processen te automatiseren kun je uit twee oplossingen kiezen. Het bouwen van een applicatie, vaak gezien als ‘robuuste’ oplossing. Of het toepassen van RPA, dat regelmatig nog als tijdelijke pleister wordt gezien. Maar is die beeldvorming eigenlijk nog wel actueel?De hard core IT-er vindt van wel. Het toepassen van een complexe programmeertaal biedt meer mogelijkheden en is daardoor een betere oplossing. Gedeeltelijk waar, maar indien dit de enige waarheid zou zijn dan zouden we allemaal nog steeds programmeren in de machinetaal met enen en nullen. Hiermee kun je werkelijk alles programmeren maar het duurt helaas eeuwen voor dat je iets hebt. Dus het gemak van “voorgeprogrammeerde software blokjes”, om de gebruiksvriendelijkheid, snelheid en flexibiliteit te vergroten, vind je terug in elke programmeertaal. In het bijzonder bij RPA software.

Een programmeertaal als RPA heeft daardoor een aantal belangrijke voordelen:

  1. Met RPA software kan veel sneller een oplossing worden geprogrammeerd voor bedrijfs processen dan met applicaties. Een deel van een bedrijfs proces automatiseren binnen drie weken komt regelmatig voor. Daarnaast is de oplossing veel makkelijker aan te passen aan het veranderende IT landschap;
  2. Voor het programmeren van RPA is minder specialistische programmeerkennis nodig. Hoe vaak krijgen business mensen niet te horen “uw oplossing laat nog even op zich wachten want we hebben onze schaarse IT resources ingezet op activiteiten die meer prioriteit hebben”. Het leren programmeren met RPA software is veel makkelijker waardoor er veel meer resources beschikbaar zijn;
  3. RPA is een oplossing die business mensen voorbereidt op de toekomst. Business mensen blijven verantwoordelijk voor het verbeteren van hun eigen operationele processen. In deze processen speelt automatiseren en programmeren een steeds grotere rol. Deze vaardigheden moeten worden aangeleerd om het gevoel van eigenaarschap te behouden. Zonder eigenaarschap raken de processen stuurloos. Daarnaast zijn deze digitale vaardigheden bij medewerkers in de toekomst doorslaggevend voor de concurrentiepositie van een bedrijf.
Om deze redenen is RPA geen pleister of een verbanddoos maar een goed alternatief voor het bouwen van applicaties. Al is een combinatie van deze beide technologieën vaak de beste oplossing. Dus wie weet wordt RPA wel het Excel van de toekomst, de eerste gebruiksvriendelijke “programmeertaal” die grootschalig zowel zakelijk als privé wordt gebruikt.

Eens even kijken hoe ik RPA kan gaan gebruiken voor het invullen van mijn belastingaangifte.