renovatie

Met beeldherkenning en RPA de gebouwde omgeving in kaart brengen



Er zullen altijd aannemers, klusjesmannen, monteurs en installateurs nodig zijn, zolang we omringd zijn door gebouwen, vehikels en apparaten die ook stuk kunnen gaan. Vorige maand nog zat ik zuchtend en zwetend een paar dagen op het dak in een poging om een flinke lekkage te stoppen. Alle respect voor de degelijke vakman en vakvrouw zonder hoogtevrees!

Toch zullen we over een aantal jaren nostalgisch terugkijken op de lappendeken van beroepen en ambachten die we nu nog nodig hebben om de hoeveelheid techniek in ons leven te managen. Grote veranderingen komen eraan, de porseleinkast staat al te trillen, de olifant die binnen walst, heet robotisering.

Dankzij wat flinke filmklussen voor de overheid zag ik het afgelopen jaar hoe industrialisatie en standaardisering langzaam maar zeker hun intrede doen in de traditionele bouwwereld. Dat moet ook wel, want de bouwsector zal dringend ‘massa’ moeten maken, en niet alleen voor het oplossen van de woningnood. Maatschappij en politiek verwachten immers een grootschalige verduurzaming van de gebouwde omgeving. In 2050 willen we circulair en energieneutraal zijn.

Met de huidige manier van werken gaat dat niet lukken. Die is veel te traag en veel te duur. Vraag- en aanbodpartijen, commissies, dure consultants, die eindeloos op elkaar aan het ‘afstemmen’ zijn voordat een projectontwerp rond is. Mannen met meetlinten die huis-aan-huis de maten komen opmeten. Schilders en installateurs die uitgebreide offertes aan de klant komen toelichten. Aannemers die dagenlang aan het boren, zagen en timmeren zijn. Een woningcorporatie is soms maandenlang bezig met het renoveren van één en dezelfde straat.

Zowel de nieuwbouw als renovatietrajecten zullen sneller, goedkoper en efficiënter moeten worden uitgevoerd. Dat kan alleen met behulp van digitalisering en robotisering. De eerste fabrieken waar hele gevels en daken worden afgeleverd, staan er al. Ik zag hoe robotarmen razendsnel baksteenbekleding aanbrengen op gevelframes, een beeld dat doet denken aan de (al jaren geleden geautomatiseerde) automobielindustrie. De panelen worden een dag later met tientallen tegelijk op locatie afgeleverd en in enkele uren op de centimeter nauwkeurig aangebracht.



Ik zag ook hoe dankzij Kunstmatige Intelligentie de eerste duizenden huizen in opknapwijken in kaart zijn gebracht. Een startup bedrijf haalt met speciale software beeldinformatie straat voor straat op uit het internet. Deze young professionals gebruiken visuele big data, namelijk eindeloze collecties van luchtfotografie (door google maps en luchtvaart) als bronmateriaal. Met beeldherkenning software worden de woningtypes gecategoriseerd, de maten nauwkeurig opgenomen, en voorspellingen gedaan ten aanzien van het onderhoud.

Tenslotte zag ik hoe woningcorporaties RPA gebruiken om deze nieuwe data te voorzien van hun eigen informatiebestanden. Duizenden informatiesheets uit het bouw- en renovatieverleden kunnen op deze wijze door de computer worden aangepakt. Soms vergrijsde Excel sheets, die door softwarerobots vertaald worden tot leesbare bestanden, menselijke zouden er gek van worden.

Bewoners merken niets van dit alles. Aan de voorkant fotografeert Google Maps en aan de achterkant doet RPA zijn werk. Met als gevolg dat alle betrokkenen weten welke grote en kleine klussen er aan staan te komen. Dat weten ze dan niet alleen van één wijk, potentieel van vele tientallen wijken die aan dezelfde gebouwkenmerken voldoen. Betrokken bouwpartijen, bouw- en installatie bedrijven en de onderhoud sector kunnen daardoor veel aantrekkelijker in prijs aanbieden.

Des te meer impact zullen deze ontwikkelingen hebben op de bouw- en installatiewereld. De industrialisatie grijpt in op de hoeveelheid klusjesmannen, monteurs en installateurs, alsmede op de uitvoeringsorganisatie van de woningcorporaties. Daar staat tegenover dat bouwen en renoveren in Nederland in de toekomst veel sneller en goedkoper zal gaan. Hier wordt letterlijk massa gemaakt dankzij een combinatie van AI en RPA!

Auteur: Roelf van Til